Opazni koraki k sprejemanju na Ptuju

Z dogodki po Sloveniji želi kampanja “Kaj pa ti opaziš?” vzpodbuditi razpravo o dojemanju spolne usmerjenosti. Debata in pogovor je tako tudi na Ptuju tekel v družbi treh zanimivih žensk, ki so delile svoja razmišljanja o razkritju spolne usmerjenosti in pomembnosti le-tega, vlogi stereotipov, varnih prostorih ter dejanjih in potrebnih korakih v družbi, ki bi vodili k večji sprejetosti LGBT oseb.

V uvodnem delu je Simon Maljevac iz Društva Legebitra predstavil raziskavo “Okviri homofobnega diskurza” in predavanje o homofobnem diskurzu v slovenski družbi, ki mu je sledila okrogla miza. Gostje diskusije so bile Melani Centrih, katere sin se je ji je pred 13 leti razkril kot gej, svetnica Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in režiserka ter gledališka mentorica Branka Bezeljak. V debati so delile svoje poglede na dojemanje in razumevanje spolne usmerjenosti v družbi in lokalnem okolju, iz katerega prihajajo.

Branka Bezeljak je že na začetku poudarila, da se ji zdi, da so bili pred desetletji časi bolj sproščeni kot danes, ko so tudi na plečih mladih večji pritiski. Vendar je poudarila: “Ljudje enako živimo. Enako spimo. Enako delamo. Enako jemo. Enako mislimo. Ljudje smo enaki, zato sprejemanje in enake pravice: da ali ne? več ne bi smelo biti vprašanje.”

Melani Centrih je delila proces sprejemanja istospolne usmerjenosti svojega sina. Poudarila je, da se ji zdi pomembno, da svojo zgodbo deli javno, s tem pa omogoči marsikateri družini in tudi družbi, ki se srečuje s sprejemanjem različnih spolnih usmerjenosti, da bo ta proces lažji in bolj informiran. “Kot starš nisem imela ob razkritju sina nobenih informacij o istospolni usmerjenosti, seveda me je skrbelo, sploh ker sem bila mnenja, da je družba še zelo zaprta za te teme. Čez čas sem dojela, seveda ker sem veliko brala, se z ljudmi pogovarjala, da različne spolne usmerjenosti temeljijo na isti želji po ljubezni kot je moja, kot je tvoja, kot jo imamo mi vsi. To je ključni razlog za sprejemanje in za to, da vsi delimo iste pravice.”

Nuška Gajšek je poudarila, da o istospolni usmerjenosti sploh ni nikoli aktivno razmišljala do prvega referenduma o izenačevanju pravic leta 2012: “Zame so vse osebe ljudje, ne glede na njihove osebne okoliščine, kamor spada tudi spolna usmerjenost. Pomembno je, kak je človek, ki je ob tebi, ne pa koga ljubi.” Sama si je v obeh procesih zakonodajnih sprememb za te aktivno prizadevala in je mnenja, da je bilo dovolj razdvajanja. “Slovenija je v zadnjem obdobju, po skoraj desetletju zatišja, naredila nov, pomemben korak na poti k enakopravnosti za vse njene državljane. Zakon o partnerski zvezi je tisti pomemben mejnik – tako simbolno kot dejansko – ki bo tudi v zavesti naših ljudi naredil potreben premik naprej pri sprejemanju različnosti,” je še dodala.

 

Gostje so po zaključeni okrogli mizi nadaljevali druženje in sproščeno debato o nadaljnjih korakih za večanje sprejetosti LGBT oseb v družbi.