Novo mesto je opazilo

Novo mesto je v v torek, 26. septembra 2017, v prostorih Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto, gostilo regionalno konferenco Kaj pa ti opaziš?. Dogodek je bil namenjen spodbujanju debate o raznolikosti spolnih usmerjenosti in posledično večji sprejetosti LGBT oseb v lokalnem okolju.

V prvem delu je Simon Maljevac predstavil analizo homofobnega diskurza, ki je bila narejena na podlagi analize spletnih komentarjev člankov iz časa referendumske kampanje o Noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Glavni zaključki analize sporočajo, da nasprotniki izenačevanja pravic LGBT oseb “diktirajo” diskurz in teme pogovora, ki izhajajo iz stereotipov in predsodkov. Analiza je pokazala, da so ti še vedno utemeljeni na podlagi kulturnih predstav ozkega dela družbe o narodu, družini, materinstvu, očetovstvu, a se hkrati kažejo kot globoko zakoreninjeni v določenem delu družbe, ki se ob teh vprašanjih močno aktivira.

V drugem delu je Uroš Lubej, svetnik Mestne občine Novo mesto, v debati odprl področje pridobivanja certifikata “LGBT prijazno” izven prestolnice. LGBT prijazno je certifikat, ki ga podlejuje Mestna občina Ljubljana javnim zavodom in drugim zainteresiranim ustanovam ter podjetjem. Pogoj za pridobitev certifikata je izobraževanje vodstvenih kadrov in prenos pridobljenih znanj v izobraževanju na sodelavce. Izobraževanje izvajajo nacionalni trenerji človekovih pravic po programu Kompas Sveta Evrope, ki prihajajo iz Društva informacijski center Legebitra, Društva študentski kulturni center – sekcija ŠKUC LL in Zavoda transfeministična iniciativa TransAkcija.

Soorganizator dogodka, DRPD Novo Mesto, se je pridružil ideji, da se pregleda dobra praksa Mestne občine Ljubljana in poišče načine, da se v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto nadaljujejo prizadevanja za večanje sprejetosti in enakosti vseh oseb v lokalnem okolju.